Meny
Våra program
Hem

Vår historia  

En ny gymnasieskola med över 155 års erfarenhet!

Nu öppnar vi, Sveriges äldsta folkhögskola, gymnasieskola i vackra lokaler i Åkarp, mitt emellan Lund och Malmö. Hösten 2025 välkomnar vi de första eleverna till Tora Vega Gymnasiets två praktiska program: Barn‭- ‬och fritidsprogrammet och Försäljnings‭- ‬och‮ ‬serviceprogrammet‭. 

Vi är stolta över vårt långa arv och du kan ta del av hela historien på Tora Vega Folkhögskolas hemsida

Vår historia börjar nu…

…men det är inte första gången som folkhögskolan Tora Vega har bedrivit gymnasieverksamhet. I Åkarp fanns ”Naturbruksgymnasiet” från slutet av 1800-talet till 1960-talet, och ett ”Specialgymnasium” fram till 1970- talet. Idag bedriver Tora Vega Folkhögskola Allmän kurs (motsvarar grundskola/gymnasiet för vuxna över 18 år, ett flertal yrkesutbildningar och SFI i både Lund, Åkarp och på distans. 

Tidslinje

2023

Den 29 september 2023 fick huvudmannen på Tora Vega Folkhögskola besked från Skolinspektionen att vi uppfyller alla krav och kriterier som krävs för att få starta gymnasium i Åkarp. Skolan ska heta Tora Vega Gymnasiet och öppnar i folkhögskolans lokaler i centrala Åkarp, mitt emellan Malmö och Lund, där utbildningsverksamhet bedrivits i 155 år. 
Som en politiskt och religiöst oberoende Folkhögskola utan vinstintresse har vi hjälpt människor att utvecklas och ta makt över sina liv sedan 1866. Det är samma ideella förening som nu startar Burlövs kommuns första gymnasieverksamhet med nationella program. 

2025

Med start hösten 2025 kommer Tora Vega Gymnasiet att erbjuda två yrkesprogram: Barn- och fritidsprogrammet och Försäljnings- och serviceprogrammet. Vi har dessutom två introduktionsprogram för de som inte helt uppnått behörighet från grundskolan men som kan visa att de kommer klara studierna på våra program.